feiten en fabels zonnepanelen

Fabels zonnepanelen

Er wordt veel gesproken over de opbrengst van zonnepanelen en het rendement dat ze leveren. Maar hoe zit het nou eigenlijk echt? De zin en onzin over zonnepanelen voor u op een rij: 

Zonnepanelen zijn duur

Dit is niet helemaal waar. U moet inderdaad in één keer een flinke uitgave doen, maar in 7 tot 8 jaar heeft u zonnepanelen terugverdient. Bovendien krijgt u de BTW terug op aanschaf en installatie, dit bespaart u al gauw 800 euro.

Zonnepanelen zijn alleen geschikt voor zonnige landen

Een veelgehoorde, maar onzinnige opmerking. Natuurlijk, in Nederland schijnt de zon minder vaak dan in Spanje en zal een zonnepaneel minder opleveren dan aan de Middellandse Zee. Maar ook op een bewolkte dag heeft u opbrengst. Zonne-energie is immers overal mogelijk waar licht is. De zon levert in Nederland ieder jaar per vierkante meter 1.000 kWh aan energie. Daarnaast is stroom in Nederland duur. Op een gemiddeld huis kunt u al zonne-energie opwekken vanaf 13 cent per kWh, ofwel 45% goedkoper dan u nu aan het elektriciteitsbedrijf betaalt. De opbrengst voor van zonnepanelen is dus ook in Nederland wel degelijk interessant.


Zijn zonnepanelen alleen geschikt voor zonnige landen?

Zonnepanelen moeten exact op het zuiden gericht zijn

Ook dat is niet (helemaal) waar. Zonnepanelen wekken de meeste elektriciteit op als ze bij plaatsing 100% op het zuiden staan gericht. Maar op het westen of oosten gericht is nog altijd een rendement van 87% haalbaar. Om het resultaat te optimaliseren zal de inclinatie (hoe schuin de panelen liggen) moeten worden aangepast.

Voor het plaatsen van zonnepanelen is een vergunning nodig

U heeft geen vergunning nodig, mits u niet in een monumentaal pand woont of uw pand onderdeel is van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Dat is het geval bij 99% van de bevolking.

De levensduur van zonnepanelen is slechts 8 jaar

Waar veel mensen denken aan acht jaar, garandeert een betrouwbare fabrikant als Nefit dat panelen van 10 tot 26 jaar nog altijd 80% opbrengst leveren.

Meer zonne-energie opwekken dan nodig is zonde

Dit is niet helemaal waar. Energie die u opwekt, maar niet verbruikt, levert u terug aan de energiemaatschappij. U kunt er ook kiezen om energie op te slaan in een batterij. Hiermee kunt u energie gebruiken op een later moment. Lees hier meer over de opslag van zonne-energie >

Wilt u meer weten?

Onze installateur vertelt u alles over het rendement van zonnepanelen op uw woning. Neem contact op met een vestiging bij u in de buurt.