Veilig rookgasafvoer
Een risico van koolmonoxidevergiftiging wil niemand in huis. Helaas overlijden er toch jaarlijks mensen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast belandt er ook nog een aanzienlijk aantal in een ziekenhuisbed. Bij het los raken van rookgasafvoerbuizen en/of dakdoorvoeren kan er namelijk koolmonoxide vrijkomen. Dat ruik je niet, dat proef je niet en dat zie je niet. Een vergiftiging, soms met dodelijke afloop, kan het gevolg zijn.
CV ketel + rookgasafvoer
Toch stelt men bij het vervangen van de cv-ketel standaard de vraag: 'Maar de rookgasafvoer kan toch nog wel blijven zitten?’ Bij InstalCenter niet. Want een gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 12 jaar. Dat zou betekenen dat een rookgasafvoer zo’n 24 jaar mee moet gaan wanneer de vervanging ‘slechts’ 1x wordt overgeslagen….
Voorkeur voor concentrische systemen
Een concentrisch kanaal bestaat uit een binnenbuis voor de afvoer van rookgassen en een buitenbuis voor de toevoer van verbrandingslucht. Deze pijp-in-pijp-constructie kan een veiligheidsvangnet vormen. Parallelle en concentrische systemen zijn allebei veilig, mits ze zijn geïnstalleerd volgens de voorschriften. Concentrische systemen bieden echter wél een extra vangnet. Bij lekkage van de binnenbuis komen de rookgassen niet in de leefomgeving, maar direct in de luchttoevoer van de ketel. Deze springt hierdoor op storing waardoor de kans op koolmonoxidevergiftiging wordt verkleind.