Welke warmtepomp past bij mij?

  • Aram van Jaarsveld
  • 1 jul 2024
  • 5 minuten

Er wordt veel geschreven over warmtepompen. Logisch, want de gasprijzen worden steeds hoger en Nederland moet verduurzamen. Maar hoe werkt een warmtepomp nu eigenlijk? Simpel gezegd is een warmtepomp een koelkast, maar dan omgekeerd. Bij een koelkast wordt er aan de binnenkant warmte aan de lucht onttrokken en naar buiten gevoerd. Een warmtepomp werkt in principe hetzelfde, alleen zorgt een warmtepomp er juist voor dat uw woning wordt verwarmd. Er zijn veel verschillende typen warmtepompen. Wij leggen ze graag aan u uit! 

Hybride opstelling

Een hybride opstelling bestaat uit een warmtepomp die naast een andere verwarmingsbron is geïnstalleerd. De warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en zet deze om naar warmte voor uw woning. De cv-ketel wordt gebruikt om op extreem koude dagen het huis te verwarmen én bij het opwarmen van het warme water. De Intergas Xtend is een compacte en flexibele add-on warmteoplossing, die schakelt op het meest duurzame of economisch meest gunstige moment. Goed voor het milieu en ook fijn voor uw portemonnee! 

All-Electric Water/Water Warmtepomp

All-Electric Water/Water Warmtepomp

De naam verraadt het misschien al, maar een all-electric water/water warmtepomp is een warmtepomp waarbij de warmte uit grondwater wordt gehaald. Dit gebeurt door middel van een zuigpomp die het grondwater van een waterwinningsput naar de warmtepomp brengt. Het afgekoelde water wordt naar de retourput teruggeleid. Dit warme water wordt vervolgens gebruikt voor het verwarmen van de woning en het tapwater. De warmtepompen van onder andere Alpha Innotec hebben een hoog rendement dankzij de hoge gemiddelde temperatuur van het grondwater. Deze ligt namelijk het hele jaar door rond de 10°C. 

All-Electric Lucht/Water Warmtepomp

In vergelijking met een hybride warmtepomp, wordt bij een all-electric lucht/water warmtepomp de energie uit de lucht gehaald en wordt de daaruit voortkomende warmte afgegeven aan water, zoals cv-verwarming en warmtapwater. De gebruikte lucht wordt weer naar buiten afgevoerd. Onder andere Daikin heeft veel verschillende soorten lucht/water warmtepompen, zodat er altijd een systeem in uw woning past. Deze systemen kunnen werken met een buitenlucht tot wel -20°C, waardoor het zelfs in de koude wintermaanden bespaart op uw energierekening.  

All-Electric Lucht/Water Warmtepomp

De keuze voor de juiste soort warmtepomp hangt af van enkele vragen, zoals:

  • Hoeveel wilt u investeren in de warmtepompinstallatie?
  • Wat wilt u doen met uw warmtepomp? Verwarmen, warm tapwater bereiden, koelen of een combinatie van deze functies?
  • Hoeveel warmtebehoefte, koelvraag en warmtapwaterbehoefte heeft uw woning?
  • Hoeveel ruimte kunt u binnen en buiten gebruiken voor het plaatsen van de warmtepomp?

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp? 

Een warmtepomp komt pas echt tot zijn recht bij LTV-systemen. LTV staat voor laag temperatuur verwarming. Hiervoor zijn vloerverwarming of speciale lage temperatuurradiatoren nodig, zodat de warmtepomp op zijn best presteert, waardoor u er het hoogste rendement uit haalt. Uw woning is geschikt voor een volledige elektrische warmtepomp als er (deels) vloerverwarming aanwezig is en/of als er lage temperatuurradiatoren aanwezig zijn. Ook goede (na)isolatie is van groot belang. Als uw woning niet goed geïsoleerd is moet de warmtepomp namelijk veel meer werk leveren om het warmteverlies weer aan te vullen. Dit betekent dat er meer elektriciteit gebruikt wordt, waardoor het verwarmen met een warmtepomp veel minder duurzaam en ook nog eens veel duurder wordt.

Voor een hybride warmtepomp hoeft er niet in alle gevallen lage temperatuurverwarming aanwezig te zijn in uw woning om te profiteren van de voordelen.

Is mijn woning geschikt voor het plaatsen van een warmtepomp?

Doe de test en check heel snel en eenvoudig of uw woning geschikt is voor het plaatsen van een lucht/water warmtepomp!

Geschikt

Uw woning is waarschijnlijk geschikt voor het plaatsen van een warmtepomp als u alle vragen met JA heeft kunnen beantwoorden.

Mogelijk niet geschikt

Heeft u één of meer vragen met NEE beantwoord, dan kunnen we uw woning nader beoordelen.

Vragen of advies

Heeft u een vraag of wilt u vrijblijvend advies van een ervaren installateur? Neem dan direct contact op met een InstalCenter vestiging in de buurt. 

Zoek installateur