De voor- én nadelen van een elektrische cv-ketel!

  • Roxanne Nijenhuis
  • 28 okt 2020
  • 5 - 10 minuten

Kort gezegd is een elektrische cv-ketel een cv-ketel -die volledig gasloos- uw radiatoren of vloerverwarming in huis verwarmd. Omdat deze cv-ketel op elektriciteit werkt heeft u dus geen rookgasafvoer meer nodig en gaat u veel gas besparen. Echter is er wel een extra boiler nodig voor het warm water in huis. We geven u hieronder wat tips en uitleg over een elektrische cv-ketel. Wat zijn de voor- en nadelen?

Volledig gasloos

Over 30 jaar moeten alle huishoudens in Nederland volledig van het gas af zijn. Dat wil zeggen dat de huidige cv-ketels vervangen moeten worden voor exemplaren die op een ander soort brandstof werken, of er moet een vervangend apparaat opgehangen worden. De elektrische cv-ketel zou een oplossing kunnen bieden voor het verwarmen van de woning, maar dan moet uw woning wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo zal de woning volledig geïsoleerd moeten worden en is er een ander apparaat nodig -bijvoorbeeld een zonneboiler- om het gewone tapwater warm te krijgen. We leggen het u verder uit.

 

Tapwater verwarmen    

Wanneer u een elektrische cv-ketel heeft geïnstalleerd zal er een apparaat bij moeten komen om het tapwater te verwarmen. Een elektrische cv-ketel kan namelijk niet zowel de radiatoren als het tapwater verwarmen. De meest voor de hand liggende optie is om een (zonne)boiler te installeren. Bij een zonneboiler heeft u het voordeel dat de verbruikskosten lager zijn dan een normale elektrische boiler omdat deze minder stroom verbruikt, en zichzelf dus opwarmt door zonne-energie.   

 

Energiekosten

We weten dat gas in de toekomst een stuk duurder gaat worden, dus een elektrische cv-ketel klinkt wellicht aantrekkelijk. Maar in werkelijk is het zo dat een elektrische cv-ketel dusdanig veel elektra nodig heeft, dat gas dat op dit moment nog voordeliger is.  Echter wanneer u zonnepanelen heeft -of binnenkort aanschaft-, dan kan een elektrische cv-ketel wel aantrekkelijk zijn. Houd daarbij wel rekening dat een elektrische cv-ketel een boiler nodig heeft om het tapwater te verwarmen. Dat wil zeggen dat er meer elektrakosten gemaakt worden. Dus om kosten te besparen is een elektrische cv-ketel geen slimme oplossing wanneer u geen zonnepanelen heeft.

Vind uw installateur

Wilt u advies op maat? Neem dan contact op met een InstalCenter-vestiging bij u in de buurt.

Vind uw installateur
SEO - Elektrische cv-ketel 2

Subsidies

In tegenstelling tot de warmtepompen en zonneboilers is er voor een elektrische cv-ketel geen ISDE-subsidie beschikbaar. Dus waar je voor een warmtepomp tussen de €500,- en €2500,- aan subsidie kunt krijgen van de overheid, moet u een elektrische cv-ketel volledig zelf betalen. Wanneer u naast de elektrische cv-ketel een zonneboiler zou installeren dan kunt u voor de zonneboiler wél subsidie aanvragen.

Isolatie van het huis

Omdat een elektrische cv-ketel met lagere vermogens werkt dan een gasgestookte cv-ketel is het belangrijk om uw huis goed te isoleren. Dat betekent dat de muren, de vloer en het plafond/dak geïsoleerd moeten worden. Voor het isoleren van uw woning is er wel subsidie beschikbaar. De hoogte van deze subsidie verschilt per gemeente. Uw installateur kan u hier meer over vertellen.

 

Wanneer is een elektrische cv-ketel wel voordelig?

Zoals hierboven beschreven kan een elektrische cv-ketel voordelig zijn voor goed geïsoleerde huizen die voorzien zijn van bijvoorbeeld zonnepanelen. Kleine woningen zijn hiervoor eerder geschikt dan grote huizen. Aangezien een elektrische cv-ketel een huis langzamer opwarmt, werkt dat beter in kleinere appartementen of huizen. Ook moet er ruimte zijn voor een extra boiler (voor het tapwater). Mocht aan al deze voorwaarden zijn voldaan, dan kan een overstap voordelig zijn.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over elektrische cv-ketels? Of wilt u weten of een elektrische cv-ketel wellicht geschikt is voor uw woning? Neem dan contact op met een InstalCenter-vestiging bij u in de buurt.