Meest voorkomende storingen bij de cv-ketel
Meest voorkomende storingen bij de cv-ketel
We staan er niet elke dag bij stil, maar een cv-ketel is een bijzonder fijn apparaat. Het warmt het huis op en zorgt ervoor dat er heerlijk warm gedoucht kan worden op elk moment van de dag. Je staat pas stil bij het gemak van een cv-ketel wanneer deze het niet meer doet. Wij zochten daarom uit wat de meest voorkomende storingen zijn bij een cv-ketel en wat er tegen te doen is.
1. Radiatoren blijven gedeeltelijk koud
Niet is zo vervelend als koude radiatoren en een koud huis na een koude winterse dag. Wanneer u de thermostaat lekker hoog heeft gezet na een koude dag kan het zijn dat de radiatoren (gedeeltelijk) koud blijven. Heel vervelend natuurlijk. Wanneer een radiator maar gedeeltelijk warm wordt kan het zijn dat er lucht in de radiator zit. Dit probleem is te verhelpen door de radiator te ontluchten. Mochten de radiatoren helemaal koud blijven dan kunt u proberen de cv-ketel te resetten, of even kijken of er een storingscode op de cv-ketel staat. Komt u er niet uit, dan is het altijd verstandig om uw installateur te contacteren.
2. Thermostaat reageert niet
Bij dit probleem worden uw radiatoren ook niet warm en zit u in een koud huis. Een thermostaat die niet reageert kan meerdere oorzaken hebben. Heeft u een draadloze thermostaat die op batterijen werkt? Controleer dan of deze niet (te) leeg zijn. Batterijen die grotendeels leeg zijn kunnen zorgen voor het niet juist functioneren van de thermostaat. Heeft uw thermostaat geen batterijen? Controleer dan de aansluiting van uw thermostaat. Of wanneer uw thermostaat via de Wi-Fi werkt controleer dan de internetverbinding. Is dit niet de oplossing voor uw probleem? Neem dan contact op met uw installateur.
3. Geen warm water uit de kraan
Een koude douche is voor de meeste mensen een scenario waar ze niet op zitten te wachten. Controleer altijd of het water in het hele huis niet meer warm wordt. Het probleem kan namelijk in de thermostaat van de kraan zitten. Is er nergens meer warm water in huis? Ga dan bij de cv-ketel kijken. Het kan zijn dat deze een storing geeft. In de handleiding van de cv-ketel staat vaak wat het is en wat u eraan kunt doen. Helpt resetten van de cv-ketel niet of springt uw cv-ketel vaker in storing? Zorg dan dat uw installateur de cv-ketel nakijkt.
4. Een te lage waterdruk
Een te lage waterdruk in de woning kan erg vervelend zijn, echter hoeft het probleem niet altijd bij de cv-ketel te liggen. Zo kan het zijn dat er -vooral tijdens hete zomerdagen- een gebrek is aan voldoende schoon water waardoor er vanuit de centrale waterreservoirs te weinig water aangevoerd kan worden. Controleer hierbij ook of het probleem zich bij één kraan voordoet of in het hele huis. Zit het probleem in één kraan dan kan het zijn dat het zeefje van de kraan verstopt zit of een leiding naar de kraan toe verstopt zit of lekt. Is er toch in het hele huis een lage waterdruk en komt er genoeg water vanuit de centrale? Controleer dan of uw hoofdkraan volledig open staat en of er ergens een lekkage te zien is. Heeft u nog steeds geen oorzaak gevonden? Contacteer dan uw installateur. Zij helpen u graag verder.
5. Raar geluid in de cv-ketel
Een cv-ketel hoort u vaak niet omdat hij in een ruimte hangt waar u niet vaak bent. Maar cv-ketels maken wel degelijk geluid. Sommige geluiden horen bij een cv-ketel die in gebruik is, echter zijn er ook geluiden waarbij u wel wordt geadviseerd om contact op te nemen met een installateur. Abnormale geluiden die een cv-ketel kan maken zijn:
a. Een tikkend geluid
Een tikkend geluid hoort u vaak door het hele huis en dan met name bij de radiatoren. Dit kan komen doordat de leidingen onjuist zijn geïnstalleerd of door slijtage aan de rubbers van het ophangsysteem van de leidingen. Ook kan een teveel aan lucht in de leidingen en radiatoren een tikkend geluid veroorzaken.
b. CV-ketel knalt tijdens het opstarten
Een knallend geluid uit de cv-ketel wanneer deze opstart, kan duiden op defecte ontsteekpen of ontsteekkabel. Hierdoor is de vonk onvoldoende en kan de cv-ketel niet goed opstarten. Ook kan het zo zijn dat er onvoldoende lucht bij het ontstekingsproces komt waardoor er een knal ontstaat. Neem bij en knallend geluid zo snel mogelijk contact op met uw installateur.
c. Een brommend geluid bij de cv-ketel
Een nieuwe cv-ketel die een brommend geluid maakt kan op een verkeerde plek in huis geïnstalleerd zijn. Zo kunnen houten muren zorgen voor trillingen die een brommend geluid door de hele woning kan veroorzaken. Een andere oorzaak kan een defecte pakking zijn van een water-, lucht- of gasafdichting. Deze pakkingen zorgen voor de juiste gas-luchtverhouding in de ketel. Wanneer deze verhouding verstoord wordt kan er een brommend geluid ontstaan. Vaak is dit het gevolg van slecht onderhoud aan de cv-ketel.
d. De cv-ketel maakt een fluitend geluid
Een fluitend geluid in de cv-ketel duidt vaak op een verstopte warmtewisselaar. De cv-ketel werkt dan nog wel, maar het opgewarmde water stroomt niet goed meer door. Het water kan hierdoor aan de kook raken waardoor er een fluitketel ontstaat. Er zijn chemicaliën verkrijgbaar die dit probleem kunnen oplossen, maar deze tasten vaak ook andere onderdelen van de ketel aan. Wij adviseren dus om uw warmtewisselaar te laten vervangen, of -indien mogelijk- goed schoon te laten maken. Door jaarlijks onderhoud aan de cv-ketel kan dit probleem voorkomen worden.
6. Koolmonoxide lek
Door een onvolledige verbranding van het gas in de cv-ketel kan een koolmonoxidelek ontstaan. Dit is zeer gevaarlijk voor de gezondheid van mens en dier. U kunt hier niet alleen heel ziek van worden, maar zelfs aan overlijden. Een concentrische rookgasafvoer kan de kans op een koolmonoxidevergiftiging sterk verminderen. Maar ook jaarlijks onderhoud aan de cv-ketel helpt bij het voorkomen van koolmonoxide in uw woning. Daarnaast is het verstandig om in de buurt van apparaten waar gas voor gebruikt wordt een koolmonoxidemelder op te hangen. Zo wordt u tijdig gewaarschuwd voor deze gevaarlijke gas.
Jaarlijks onderhoud
De meeste storingen zijn te voorkomen door de cv-ketel jaarlijks te voorzien van een goede onderhoudsbeurt. Zo wordt de kans dat u onverhoopt zonder warm water of in een koud huis komt te zitten enorm verkleind. U kunt daarvoor een onderhoudscontract afsluiten. Het voordeel van een onderhoudscontract is dat u ieder jaar gebeld wordt voor het maken van een afspraak (en het dus niet zelf hoeft te onthouden) én bij een storing wordt u ook snel geholpen door een installateur die uw ketel en centrale verwarmingssysteem goed kent.
Heeft u vragen over uw cv-ketel en wilt u contact met een installateur? Vul dan onderstaand formulier in.