In balans met WTW-ventilatie

  • Aram van Jaarsveld
  • 30 apr 2024
  • 5 minuten

Er zijn veel verschillende manieren om energie te besparen, denk aan simpele oplossingen zoals LED-verlichting en elektrische radiatoren. Maar wist u dat er ook energiezuinig geventileerd kan worden? Ventileren is een effectieve manier om te besparen op stookkosten. Dit komt omdat het ventileren van een ruimte de lucht droger maakt. Droge lucht warm sneller op dan vochtige lucht, waardoor de verwarming minder had hoeft te werken om een ruimte op temperatuur te houden. Met het warmteterugwinsysteem (WTW) van Itho Daalderop verbruikt u minder energie en bespaart u op de stookkosten.  

Wat is WTW?

De afkorting WTW wordt vaak gebruikt om warmteterugwinning aan te duiden. Het is een manier van ventileren waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij een WTW-systeem wordt de gebruikte, warme lucht of vervuilde lucht afgevoerd en de warmte die hieruit ontstaat wordt gebruikt om verse, koude lucht weer op te warmen. De hoeveelheid afgevoerde en toegevoerde lucht in de woning is steeds gelijk, daarom wordt deze vorm van ventilatie ook wel balansventilatie genoemd. Deze lucht voelt nagenoeg hetzelfde als kamertemperatuur. Kortom, op deze manier gaat er veel minder warmte in huis verloren, wat uw wooncomfort verhoogt én u helpt besparen op verwarmingskosten.  

WTW fris huis 2

Hoeveel energie bespaart men met een WTW-unit?

Wanneer een WTW-systeem onder optimale omstandigheden is geïnstalleerd kunt u hiermee ongeveer 250 kubieke meter gas per jaar besparen. Deze opbrengst is zo hoog dat u ongeveer 80 tot 90% warmte vasthoudt die anders het huis zou verlaten. Naast het besparen van energie met een WTW-systeem zijn er nog meer voordelen. Omdat het balansventilatie systeem continue verse, schone lucht aanvoert en tegelijkertijd vervuilde, vochtige lucht afvoert, voelt u zich energieker dan ooit! Bovendien is het openzetten van een raampje voor frisse lucht niet meer nodig. Zo geniet u van gezonde lucht en heeft u geen last van geluid, insecten of tocht.   

Verschillende typen WTW-systemen

Er zijn verschillende WTW-mogelijkheden beschikbaar. Zo is er een centraal WTW-systeem, die de gehele woning vanaf één centraal punt ventileert. Via het luchtverdeelsysteem wordt lucht op de juiste plek toe- en afgevoerd, waarbij de in de woning aanwezige warme of koude lucht wordt hergebruikt. Dit zorgt ervoor dat er overal in huis altijd voldoende lucht beschikbaar is zonder energieverlies.  

Daarnaast bestaan er decentrale WTW-systemen die specifiek voor individuele of kleinere woonruimtes zijn ontworpen. Bij deze systemen wordt eveneens de aanwezige koude lucht of warme lucht hergebruikt, maar een luchtverdeelsysteem is niet nodig omdat de ventilatie-unit rechtstreeks in de buitenmuur is geplaatst.  

HRU ECO 300 van Itho Daalderop

De HRU ECO 300 is de meest installatie- en servicevriendelijke WTW-unit in zijn soort met verschillende aansluitmogelijkheden. Hierdoor is de HRU ECO 300 van Itho Daalderop zeer geschikt voor toepassing in zowel renovatie als nieuwbouw. Daarbij heeft de unit een rendement van 91,2%.  

WTW Fris huis 3

Productvoordelen

  • Hoge capaciteit
  • Rendement van 91,2%
  • Kan gemakkelijk geïnstalleerd worden (o.a. achter het knieschot)
  • Eenvoudig uit te breiden met meerdere sensoren en bedieningen

Kan er in een bestaande woning een WTW-unit geplaatst worden?

Ja, dat kan! Of het voor uw woning ook daadwerkelijk de beste oplossing is kan een installateur het beste ter plaatse komen bekijken, maar er is heel veel mogelijk. Kiest u ervoor om centraal te ventileren met een WTW-unit dan zijn er vaak een aantal aanpassingen nodig. Ten eerste wordt er gekeken of uw woning optimaal is geïsoleerd. Daarna moet er een goede plek bepaald worden voor het plaatsen van de ventilatie-unit, én er moet een oplossing bedacht worden voor het plaatsen van de kanalen. Dit kan vaak in een verlaagd plafond of ze worden omtimmert in de hoek van de kamer.

 

Kun je een WTW-unit ook combineren met een warmtepomp?

Jazeker! In de meeste gevallen kunt u de WTW ventilatie-unit uitstekend combineren met een water/water warmtepomp of met een lucht/water warmtepomp. U bent hiermee instaat een compleet verwarmings-en ventilatiesysteem te creëren waarmee u uw woning nóg energiezuiniger maakt.

 

Persoonlijk advies over ventilatie

Wilt u graag persoonlijk advies over een WTW-unit of over ventilatie in het algemeen? Neem contact op met een InstalCenter vestiging bij u in de buurt. Onze installateurs helpen u graag! 

Verschillende systemen

Wij leggen graag de verschillende ventilatie-systemen aan u uit.

WTW-ventilatie

(Her)gebruik de warmte uit afgevoerde lucht!

Kosten en onderhoud

Hoe vaak moet ik mijn ventilatiesysteem schoonmaken?

Advies aanvragen

Wilt u meer weten over het ventileren van uw woning? Wij helpen u natuurlijk graag.


Vraag vrijblijvend een offerte aan

Uw gegevens