De voor- en nadelen van een warmtepomp
Voor- en nadelen van een warmtepomp
Er is de afgelopen maanden ontzettend veel over de warmtepomp geschreven. De ene helft van de mensen is lyrisch over warmtepompen, en andere helft moet er niks van weten. Het is dus hoog tijd om de voor- en nadelen van een warmtepomp op een rijtje te zetten. Zo kunt u zelf een beeld vormen over dit veelbesproken onderwerp.
Welke warmtepompen zijn er
Er zijn natuurlijk veel verschillende warmtepompen en we kunnen ze niet allemaal over één kam scheren. Er zijn bijvoorbeeld volledig elektrische warmtepompen maar ook hybride warmtepompen die met een cv-ketel werken. Voor meer uitleg verwijzen we u door naar dit artikel. Het is daarom belangrijk om onderscheid te maken welke warmtepompen er zijn. Er zijn in 5 soorten warmtepompen.
- Lucht/lucht warmtepomp
- Lucht/water warmtepomp
- Water/water warmtepomp
- Bodem/water warmtepomp
- Hybride warmtepomp
De 3 meest gebruikte warmtepompen in Nederland zijn:
- Water/water warmtepomp. Hierbij gaat er een buis diep de grond in die het water verwarmt.
- Hybride warmtepomp. Hierbij hangt er een cv-ketel naast de warmtepomp die bijspringt wanneer het erg koud is en de warmtevraag dus hoog is.
- Lucht/water warmtepomp. Hierbij wordt de koude lucht omgezet in warme lucht.
In dit artikel bespreken we de lucht/water warmtepomp.
Warmtepomp of toch een (nieuwe) cv-ketel?
Ontdek met onze korte vragenlijst, door 7 eenvoudige stappen te doorlopen, wat voor u de meest duurzame oplossing is.
Doe de test!De voordelen
Geen gaskosten
Wanneer u overstapt op een warmtepomp is het allergrootste voordeel natuurlijk dat er geen gas meer gebruikt hoeft te worden. Een warmtepomp werkt volledig op elektra dus hoeft er geen gebruik meer te worden gemaakt van de gasaansluiting. Daarmee is het huis ook meteen klaar voor de toekomst. In 2050 is het namelijk de bedoeling dat er geen gas meer in Nederland gebruikt gaat worden. Wanneer u de warmtepomp ook nog eens combineert met zonnepanelen, dalen de elektra kosten ook flink.
Koeling
Met een warmtepomp kan de woning ook gekoeld worden. Ideaal voor de warme zomerdagen die Nederland tegenwoordig heeft. Met een lucht/water warmtepomp kan men de woning een paar graden koeler maken dan normaal en dat scheelt gevoelsmatig heel veel.
Lage onderhoudskosten
Een warmtepomp zelf heeft weinig onderhoud nodig. Het belangrijkste onderdeel van de warmtepomp -de compressor- heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Maar natuurlijk zit er wel een complexe installatie om de warmtepomp heen die af en toe nagekeken moet worden. Tegenwoordig zijn er ook veel warmtepompen die op afstand gemonitord kunnen worden, waardoor een installateur ruim op tijd weet als er wat gedaan moet worden!
Subsidie mogelijkheden
Bij het aanschaffen van een warmtepomp is er vanuit de overheid een subsidie beschikbaar. Voor warmtepompen kan deze oplopen tot wel €2.500. Het daadwerkelijke bedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Wilt u meer weten over subsidies en warmtepompen? Lees hier verder.
Ideaal met vloerverwarming
Warmtepompen zijn perfect te combineren met vloerverwarming. U heeft met een warmtepomp namelijk een lage temperatuur afgiftesysteem nodig. En vloerverwarming is daarvoor ideaal. Het voordeel van vloerverwarming is dat uw huis constant dezelfde temperatuur heeft en omdat er geen radiatoren meer nodig zijn daar met de inrichting geen rekening meer mee gehouden te worden.
Nadelen
De kosten
Het laten installeren van een warmtepomp is een kostbare aangelegenheid. Ondanks de subsidie zal er zelf veel geld bijgelegd moeten worden. En dat geld verdient u echt niet terug, maar waarom zou dat ook moeten? Verdient u een auto terug als u hem koopt? Of verdient u een cv-ketel of koelkast terug wanneer u die koopt? Nee, maar u koopt wel een stuk comfort en woongenot én bespaart op de maandelijkse kosten.
Elektraverbruik
Wanneer u gebruik maakt van een lucht/water warmtepomp verbruikt u geen gas meer. Echter zal de elektrarekening wel flink stijgen. Voor sommige mensen komt dit als een verrassing, maar eigenlijk is het logisch. Want een warmtepomp verbruikt nu eenmaal elektriciteit. Om kosten te besparen is het verstandig om direct zonnepanelen te laten plaatsen. Hiermee kunt u een groot deel van de kosten terugverdienen.
Aanpassingen in- en om het huis
Wanneer u kiest voor een warmtepomp is het noodzakelijk een aantal zaken in- en om het huis goed aan te pakken. De woning moet goed geïsoleerd zijn anders trekt de kou de woning in en wordt het huis niet warm. Denk daarbij ook aan dubbel/triple glas in de ramen, spouwisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. En wanneer het huis goed geïsoleerd is, is het ook noodzakelijk een goed ventilatiesysteem aan te leggen. Zo houdt u de lucht in huis schoon en vochtvrij.
Het huis warmt minder snel op
Wanneer u kiest voor een warmtepomp en lage temperatuur afgiftesysteem is het niet mogelijk om uw huis snel even extra warm te maken. Dit komt doordat uw huis een constante temperatuur heeft en de warmte langzaam door het systeem stroomt. Dit kan een voordeel zijn, maar houdt u er van om in de avond de kamer een paar graden warmer te maken… Dan is dit systeem wellicht minder geschikt voor u.
Het geluid
Er zijn strenge eisen gesteld voor het geluid dat een lucht/water warmtepomp mag maken. Zo mag de warmtepomp bijvoorbeeld niet te dicht op het perceel van de buren staan. Gelukkig zijn er ook genoeg mogelijkheden om het geluid te beperken. Lees er meer over in dit artikel.
Uw woning uitbreiden kan voor problemen zorgen
Bij het plaatsen van een warmtepomp wordt er scherp gekeken naar de warmtevraag in de woning en de capaciteit van de warmtepomp. Te weinig capaciteit zorgt ervoor dat de woning niet warm genoeg wordt, maar een overcapaciteit gaat ten koste van de duurzaamheid. Vaak wordt er dus een warmtepomp geplaatst die precies aan de warmtevraag kan voldoen. Mocht u uw woning willen uitbreiden, dan kan dit voor problemen zorgen.