Luchtkwaliteit binnenshuis nóg slechter dan buiten!

  • Sarah de Kiviet
  • 31 jan 2020
  • 15 minuten

Vaak heeft men het over de slechte luchtkwaliteit buitenshuis, maar wist u dat de luchtkwaliteit binnenshuis vaak nog veel slechter is? En dat we eigenlijk ruim 90% van onze tijd binnen zijn? We werken over het algemeen binnen op een kantoor, ’s avonds zitten we gezellig op de bank te Netflixen, zijn we in de sportschool te vinden en ook slapen doen we tussen de vier muren. Het is dan ook erg belangrijk om eens te kijken naar de luchtkwaliteit binnenshuis en deze te verbeteren.

Een goede graadmeter om de luchtkwaliteit in uw woning te meten is om te kijken naar de luchtvochtigheid. De ideale luchtvochtigheid zit normaal gesproken tussen de 40 en 60% en dit kunt u eenvoudig meten met een hygrometer. 

Heeft u bijvoorbeeld last van beslagen spiegels of van schimmel in uw badkamer? Dat is een teken dat de luchtvochtigheid in deze ruimte te hoog is. Of heeft u bijvoorbeeld altijd last van een droge huid en lippen, dan kan dat een teken zijn dat de luchtvochtigheid juist te laag is. Door een slechte luchtvochtigheid kunt u ook last krijgen van gezondheidsklachten, zoals allergieën, verkoudheid en hoofdpijn een teken zijn dat de luchtkwaliteit niet in orde is.

Slechte luctkwaliteit

Verbeter de luchtkwaliteit in uw woning!

Meer weten over hoe u de luchtkwaliteit in uw woning kunt verbeteren?

Gezondheidsproblemen door slechte ventilatie

Een te lage luchtvochtigheid in combinatie met stof, kan ervoor zorgen dat de slijmvliezen in uw oog, neus en keel gaan irriteren. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat schimmels en huisstofmijten zich gaan ontwikkelen. Dit kan voor irritaties aan de luchtwegen en allergieën zorgen. Zeker bij mensen die al gevoelige luchtwegen hebben.

Daarnaast kan slechte ventilatie in combinatie met een verouderde verwarmingsinstallatie (bijvoorbeeld uw cv-ketel) zelfs erg gevaarlijk zijn. Koolmonoxide is onzichtbaar en reukloos. En mochten zich problemen voordoen met uw ketel dan is het erg belangrijk dat u kunt ventileren, om zo een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Naast het zorgen voor goede ventilatiemogelijkheden is het belangrijk dat u uw cv-ketel jaarlijks laat controleren.

Isolatie en ventilatie in balans

Een slechte luchtkwaliteit kan komen door te goede isolatie. Klinkt tegenstrijdig vindt u ook niet? Maar eigenlijk is het heel logisch. Woningen worden tegenwoordig steeds duurzamer en energie-zuiniger gebouwd en goede isolatie is hierbij een belangrijk uitgangspunt. Goede isolatie is natuurlijk goed voor uw portemonnee, maar niet voor de luchtvochtigheid in uw woning. Verse lucht kan namelijk uw woning niet meer in en vochtige lucht kan weer minder goed worden afgevoerd naar buiten. Hierdoor ontstaat een ongezonde situatie. Schimmels krijgen de kans om te groeien en de kans op gezondheidsklachten neemt toe. Dus hoe beter uw woning geïsoleerd is hoe belangrijker het is dat u uw woning goed ventileert.

Wilt u gratis advies over ventileren?

Neem contact op met een InstalCenter bij u in de buurt en ontvang gratis en vrijblijvend advies dat aansluit bij uw woonsituatie.

Op natuurlijke wijze ventileren

Ventilatiesystemen worden ingedeeld in A, B, C en D systemen. Een A-systeem is gewoonweg ventileren via een natuurlijk weg, bijvoorbeeld door ventilatieroosters. Alleen deze manier van ventileren is niet altijd mogelijk, zoals bijvoorbeeld in uw badkamer waar niet altijd een raam of ventilatierooster aanwezig is. Hier heeft u dan de keuze uit een B, C of D systeem, ofwel mechanisch ventileren.

Verschillende types mechanische ventilatie

C-systemen

C-systemen van o.a. Itho Daalderop zijn sinds de jaren ’80 in vele huizen geïnstalleerd. Maar wat betekent een systeem C eigenlijk? In de natte ruimtes, zoals onder andere de keuken, badkamer en het toilet wordt de lucht mechanisch afgezogen. Dit zijn ook de plekken in de woningen waar ventileren het belangrijkste is in verband met vocht, fijnstof en CO2. Via roosters wordt er verse lucht aan de woning toegevoegd.
Benieuwd naar de werking? Bekijk hieronder het filmpje.

Werking C-systeem
D-systemen

Itho Daalderop ziet tegenwoordig ook steeds meer zeer duurzame D-systemen geïnstalleerd worden. Dit zijn ventilatiesystemen met WarmteTerugWinning (WTW). Bij WTW of balansventilatie wordt zowel de aan- als afvoer mechanisch geregeld. De warme, vochtige lucht wordt dan afgevoerd en de warmte die hieruit ontstaat wordt gebruikt om de vers aangevoerde lucht weer op te warmen. Hiermee gaat er weinig warmte verloren in de woning en dat past uitstekend binnen. Het filter in de WTW ventilatie-unit zorgt ervoor dat de buitenlucht gefilterd wordt, waardoor de toegevoerde lucht ook schoner en dus gezonder is. Kortom, met WTW-ventilatie wordt gezondere lucht toegevoerd en bespaard op energiekosten.
Benieuwd naar de werking? Bekijk hieronder het filmpje.

Werking D-systeem

CO2 en/of vochtsensor

Ventileren kan ook nog gerichter worden gedaan door het toevoegen van sensoren. Itho Daalderop heeft ventilatiesystemen met een CO2-sensor voor in woonkamer of een vochtsensor voor in de badkamer. Met een C02-sensor wordt er gerichter geventileerd als er bijvoorbeeld een aantal mensen in de woonkamer zit. Wel zo energiezuinig en comfortabel. Een andere sensor is bijvoorbeeld een vochtsensor. De Itho Daalderop CVE-S ventilatie-unit bevat standaard een geïntegreerde vochtsensor. Nadat u een bad of douche heeft genomen gaat het ventilatiesysteem automatisch aan. Zodra de vochtigheidsgraad in de ruimte weer op het juiste niveau is gaat het systeem weer uit. Zo vergeet u nooit uw ventilatiesysteem aan of uit te zetten! En niet geheel onbelangrijk, hiermee verbruikt u 83% minder energie dan met vergelijkbare ventilatiesystemen.

Onderhoud ventilatiesysteem

Heeft u een ventilatiesysteem? Dan is het erg belangrijk dat u deze ook regelmatig laat onderhouden. Een vies ventilatiesysteem kan namelijk niet optimaal werken en zorgt ervoor dat schimmels weer de kans krijgen om te groeien.

Hoe check ik of mijn ventilatiesysteem schoon is?
Houd een tissue voor de ventilatie en kijk of er nog genoeg kracht is om de lucht naar binnen te blazen. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat u uw ventilatiesysteem moet reinigen.

Voorkom ongezonde situaties en kies voor mechanisch ventileren. Zoek een installateur bij u in de buurt en laat u hierover adviseren!


Zoek installateur