Verschillende soorten zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Het ene zonnepaneel is het andere niet. Sterker nog er zijn vier verschillende types zonnepanelen. Elk met hun eigen specifieke kenmerken.


Monokristallijn.

De zonnecellen bestaan hierbij uit één kristal. Deze zwarte of donkerblauwe panelen hebben een hoge opbrengst per m2. De panelen zijn duurder, maar er zijn er ook minder van nodig. Dit type is het beste voor gebruik op een klein dak.

Polykristallijn.

Hierbij bestaan de zonnecellen uit meerdere grovere kristallen. De opbrengst van dit type zonnepaneel is lager, maar de prijs van de panelen ligt ook lager. Dit type is het meest geschikt als ruimte geen beperking is.

Amorf.

Een amorf zonnepaneel is gemaakt van silicium. Door het ontbreken van kristallen is dit type paneel erg flexibel en kan het als een dun filmpaneel gebruikt worden voor bussen, zeilboten of carports.

Glas-glas.

Bij dit nieuwste type zonnepaneel heeft u geen probleem met het afnemen van de opbrengst gedurende de levensduur van de zonnepanelen. Producenten geven een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar, tegenover 80% na 25 jaar bij ‘gangbare’ zonnepanelen.

Naast het type zonnepaneel is het ook van belang hoe een PV-systeem geschakeld is. Onder meer door de schaduwwerking van de woonomgeving (hoge gebouwen, bomen, etc.) is er een beperking in de vermogensopbrengst van uw zonne-installatie.

Serie-schakelen

Bij zonnepanelen die serie-geschakeld zijn, is alleen het eerste en het laatste zonnepaneel aangesloten op de omvormer. In dit systeem bepaald het zwakste paneel (defect, schaduw, vuil, etc.) de opbrengst van het PV-systeem. Deze manier van schakelen is het meest gebruikt en tevens het goedkoopst.

Parallel-schakelen

Bij parallel geschakelde zonnepanelen is elk paneel afzonderlijk verbonden aan de omvormer. Wanneer een dak deels in de schaduw valt, is dit de beste manier van schakelen.